Brieven uit Pojom

Casa Materna

Alles goed met jullie? Ik hoop het van harte!

Met ons gaat het ook goed. We zijn volop bezig met voorbereidingen te treffen voor het nieuwe project in Pojom, Guatemala. Eva is ondertussen terug in Yalanhuitz aangekomen, na een tijdje in België gewerkt te hebben.

Ook in Guatemala zijn de mannen van Pojom met enthousiasme gestart met de bouw van het gezondheidscentrum. Het zal een kliniekje worden van 12m op 8m, iets kleiner dan in Yalanhuitz (18m op 8m), maar wel met twee verdiepingen. Het is de bedoeling dat het beneden volledig medisch is, en dat er boven ruimte is om er te wonen, voor ons en voor de vrijwilligers en bezoekers. Zodoende moeten we geen aparte huisjes huren, en zijn we steeds dicht bij de patiënten als ze in het kliniekje verblijven, of als er spoedgevallen zijn 's nachts.

De plannen

Voorkant

Achterkant

   

Zijgevel links

Zijgevel rechts

   

Benedenverdieping

Bovenverdieping

Beneden voorzien we twee consultatie ruimtes (telkens 3 op 4m) met daartussen een apotheek (3 op 4m). Aan de rechterkant voorzien we een ruime kamer om patiënten op te nemen (8 op 3m) en hen de mogelijkheid te geven om zelf wat te koken en familie bij zich te hebben.

Een labo en administratieve ruimte (4 op 3m) zal links aan de achterkant komen. Daar is ook de ingang voor bezoekers en vrijwilligers. De trap en een toilet zijn voorzien in de inkomhal (2 op 3m). De opslagruimte zal naast de patiëntenkamer zijn.

Boven zullen we twee aparte ruimtes voorzien om er te wonen (2x badkamer en 2x kookvoorziening). In het midden komt er een gemeenschappelijke ruimte.

Spannend, we hopen dat dit allemaal zal lukken! Maar in Pojom zijn ze in ieder geval al gestart met de funderingen. We kijken verlangend uit naar een foto per é-mail, die Pieterjan en Bené waarschijnlijk wel zullen nemen als ze eens de werken gaan bekijken in Pojom.

Er is een comité opgericht voor de bouw van het kliniekje om alles nauw op te volgen, en er is een akte getekend waar alle mannen van het dorp hun vrijwillige handenarbeid aanbieden. Tot nu toe komen ze hun beloftes goed na, vertelden ze ons aan de telefoon. We hebben één verantwoordelijke metser (Domingo Gaspar, de maestro del obra in rood hemdje op de foto) met 3 helpende metsers, die de werken zullen leiden en dan ook betaald zijn voor hun diensten. Met hen hebben we een contract afgesloten voor 93 werkdagen. Dus in het beste geval zal de bouw af zijn begin mei.

Vergadering met het comité en de burgemeester

Vergadering met het comité en de metsers

   

Rechts de voorziene bouwgrond, tegenover de school

Bespreking op de bouwplaats