Brieven uit Yalanhuitz

Hier een eerste mail van Veerle & Steven, vrijwilligers die voor een periode van acht maanden in Yalanhuitz blijven.

Allemaal beestjes

Op vier maart zijn we met een dag vertraging vertrokken richting Huehuetenango. De pickup was goed gevuld, want buiten Eva en ons twee ging ook Elena mee (een Duitse dokterstudente die ons vergezelt tot half mei). Ook de laadruimte zat tsjokvol met alle bagage en onze twee mountainbikes.

Na een rit van vijf uur kwamen we aan in Huehuetenango. Daar konden we logeren bij Celia en Colocha: twee Spaanse vriendinnen van Eva die eveneens een eigen project hebben opgericht. Na een verkwikkende nachtrust mochten we weer beginnen aan een trip van vijf uur door het Cuchumatanes-gebergte tot in Yalanhuitz.

Bij aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de vier andere vrijwilligers die hier al een tijdje waren. (en intussen weer vertrokken zijn) We kregen onmiddellijk een korte rondleiding in het kliniekje: een proper en fleurig gebouwtje met o.a twee consultatieruimtes, een apotheek en een patientenkamer.

Om de terugkomst van Eva te vieren was er op zaterdag een groot feest. Samen met enkele lokale vrienden hebben we lekker gegeten en gedronken: pasta + tomatensaus en kip, en als dessert fruitgebak met chocolade. Zeer lekker als je weet dat op een doordeweekse dag havermout, tortillas en groentjes (meestal beperkt tot tomaatjes, ajuinen en avocado's) op het menu staan.

Binnenkort krijgen we in het kliniekje onze eigen kamer en keuken, maar voorlopig wonen we in 'Casa Canela'. Dit is een houten huisje aan het begin van het dorp, waar alle vrijwilligers die hier voor korte tijd zijn, logeren. Het heeft een grote leef- en eetruimte met vier aparte kamertjes. De wc staat een beetje verderop in het bos en geloof ons vrij: het is er eentje uit bedovergrootmoederstijd. Casa Canela is gelegen op een heuvel waardoor we een prachtig zicht hebben over het dorp en de ons omringende bergen. Ondanks het feit dat de vooruitgang ook hier zijn intrede heeft gemaakt ( huisjes opgetrokken uit betonblokken), zie je hier nog vele houten huisjes zoals Casa Canela.

Yalanhuitz telt ongeveer 1200 inwoners, waarvan de meerderheid maya's zijn. Ze hebben een klein gestalte, maar een heel groot hart. Ook de vele kindjes spelen een belangrijke rol, want ze vergezellen ons altijd en overal als ware bodyguards. Ze zijn zelfs onze gidsen als we naar het nabijgelegen meer wandelen. Een mooie plaats om een frisse duik te nemen.

Voorts denken we soms dat het dorp 1 grote boerderij is! De paarden, ezels, varkens, kippen, honden en katten lopen hier namelijk vrolijk in het rond. Een gezellige boel, al moeten we vanaf zonsondergang wel een beetje opletten voor de agressieve honden. Doch, 1 hond verdient een speciale vermelding. Morena is een lieve hond die altijd in de buurt van Casa Canela is, omdat ze weet dat alleen zij van ons de overschotjes krijgt. Intussen is ze de trotse mama van 4 schattige puppies geworden. Hopelijk verlangt ze niet dat wij het eten uit onze mond zullen sparen voor haar kindjes.

Momenteel is Baltazar onze belangrijkste patiënt: een jonge man met ernstige brandwonden (40%). Na drie maanden stilzwijgen heeft de familie beslist hulp te zoeken bij Vivir en Amor. Intussen verblijft hij al twee weken in het kliniekje en worden zijn brandwonden dagelijks verzorgd. Hij heeft nog een lange weg voor de boeg, maar sinds hij in het ziekenhuis verblijft, gaat hij er beetje bij beetje op vooruit.

Vermits het de bedoeling is dat wij tijdelijk de touwtjes in handen zullen nemen, gingen we de afgelopen dagen met Eva op stap naar San Mateo Ixtatan en Huehuetenango. Het was een nuttige trip met het oog op de komende maanden. We weten nu waar en bij wie we terecht kunnen in geval van nood. Vermits Huehue niet bij de deur is, hebben we ervan geprofiteerd om ook de vrienden van Eva op te zoeken. Kortom, een leuke uitstap!

Vermits in Yalanhuitz momenteel noch de telefoon, noch het internet werkt, is ons contacteren een beetje moeilijk. Om te mailen moeten we naar Ixquisis, een dorpje een uurtje stappen hiervandaan. Jullie begrijpen dus wel dat we niet onmiddellijk op al de berichtjes kunnen antwoorden.

En nu we jullie terug op de hoogte hebben gebracht van ons leventje alhier, weten jullie ook dat wij niet bij de vier ontvoerde Belgen zijn.

Hasta la proxima vez!

Esteban y Perla a.k.a Virle