Het coronavirus in Guatemala

Sinds een aantal dagen bereiken ons onrustwekkende berichten uit Guatemala. Het coronavirus slaat ook daar toe. De overheid riep recent de noodtoestand uit tot 5 mei. Onze lokale gezondheidswerkers zijn erg ongerust.

Wij delen die terechte bezorgdheid. Pojom en Yalanhuitz zijn erg afgelegen bergdorpen. Onze medewerkers zijn uitgerust om de eerste gezondheidszorgen toe te dienen maar beschikken niet over het nodige materiaal om ernstig zieke mensen goed te begeleiden. Mondmaskers en andere beschermingsmiddelen zijn ondertussen overal schaars. Het dichtstbijzijnde hospitaal bevindt zich op 6 uur rijden, uren die cruciaal kunnen zijn in noodsituaties.

Voorlopig zijn er nog geen gekende besmettingen met corona in de dorpen. De situatie kan echter snel omslaan. Vele dorpsbewoners, die in Mexico of de VS werkten om hun familieleden te onderhouden, zijn op terugweg naar Yalanhuitz en Pojom. Quarantaine is er praktisch bijna niet te organiseren. Grote families wonen dicht op elkaar gepakt in de vele, kleine houten huisjes. De hygiënische omstandigheden zijn lang niet optimaal. Stromend water is eerder uitzondering dan regel.

Vanuit België proberen we in eerste instantie mee in te zetten op preventie. De clinicas zijn, in overeenstemming met de getroffen maatregelen, gesloten. Onze medewerkers blijven ter beschikking van de lokale bevolking voor noodgevallen. Wij volgen de situatie van hier uit op de voet en proberen de gezondheidsmedewerkers op afstand te ondersteunen.